Sanal Gerçeklik; bilgisayar ve mobil cihazlar aracılığı ile oluşturulan ortamlarda bulunma hissidir. Dünyada ilk defa 1962 yılında Morton Heilig tarafından, Sensorama adındaki makine ile hayata geçirildi. Geçmiş yıllardaki donanım maliyetlerinin yüksek olması ve teknolojinin yetersiz olması sebebi ile uzun yıllar geliştirilmesine ara verilen sanal gerçeklik, günümüzde akıllı telefon ya da bilgisayarlarla entegre çalışan başlıklar ve 360° içerikler haline geldi.
Örnek Kullanım Alanları:
Eğitim: Tarih dersinde anlatılan muharebe konularının öğrencilerin o anları görerek, yaşayarak eğitim aldığını, biyoloji derslerinde insan anatomisini, iç organların nasıl çalıştığını sanki bir insanın içerisindeymiş gibi öğrenebileceklerini düşünebiliriz. Bu sayede teorik olarak verilen eğitim, daha akılda kalıcı hale gelebiliyor.
Sağlık: Sanal gerçeklik gözlükleri ve entegre çalışan donanımlar sayesinde, doktor adayları ameliyat simülasyonlarının içinde, sanal ortamda ellerini kullanarak ameliyatı gerçekleştirebilir, uygulama tarafında tecrübe sahibi olabilir ve gelişimlerini hızlandırabilirler. Yine narkozsuz gerçekleştirilen ameliyatlarda, hastayı bulunduğu ortamdan uzaklaştırabilmek adına sanal gerçeklik gözlükleri kullanılabilmektedir.
Askeri: Günümüzde sanal gerçeklik başlıkları ile askeri personellerimiz VR uygulamalarla tatbikat eğitimleri almaya başladı. Yine paletli zırhlı askeri araçların üzerindeki gizli 360 kameralar ve artırılmış sanal gerçeklik başlıkları ile de tatbikatlar yapılabilmektedir.
Gözlem: Daha önce hiç gitmediğiniz ama gidip görmeyi istediğiniz çok uzaklardaki yerler, 360 derece sanal tur teknolojisi, 360 derece kayıt ve görüntü alabilen teknolojiler, sanal gerçeklik gözlükleri ve sanal gerçeklik simülatörleri sayesinde gezilebilir hale geldi.
Eğlence: Sanal gerçeklik gözlükleri, sanal gerçeklik simülatörleri ve konsollar, oyuncular için 3D oyunların içinde daha önce hiç yaşamadıkları ve kolay kolay vazgeçemeyecekleri yeni bir deneyimin kapılarını aralıyor.
Ticari: Satın almayı düşündüğünüz inşaat aşaması henüz tamamlanmamış olan evinizin bitmiş ve dizayn edilmiş halini sanal gerçeklik gözlüğünüz sayesinde sanki içerisindeymiş gibi gezebilir, artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde de evinizi dilediğiniz gibi dizayn edebilirsiniz.
Karton sanal gerçeklik gözlükleri, sanal gerçeklik teknolojileri arasında promosyon ürünü olarak da kullanılabilen, sanal gerçekliğin en ekonomik ve spesifik halidir. Mart/2015 döneminden bu yana Türkiye’ nin en fazla sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi olarak, yeni nesil dijital pazarlama ürünü marka baskılı karton sanal gerçeklik gözlükleri üretiyoruz. Aynı Zamanda İstanbul Maslak SUN Plazada bulunan @meeting Toplantı Organizasyon ile ortak olarak her ay “Sanal Gerçeklik Buluşmaları” etkinliğini düzenliyoruz.
Sanal Gerçeklik Buluşmalarının amacı; sanal gerçekliğin Türkiye’deki kullanım alanlarını açığa çıkarıp; eğitim, sağlık, gözlem, askeri ve ticari alanlarda bilinirliğini artırmaktır.
Sanal Gerçeklik Buluşmalarının ilki yoğun katılım ve ilgi ile gerçekleşti. Sektörden konuşmacılar bilgi ve tecrübelerini paylaşırken, davetliler çeşitli sanal gerçeklik donanım ve içeriklerini deneyimleme fırsatı buldular.
Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik dünya çapında hızla yaygınlaşmaya devam ederken, ülkemizdeki potansiyelini açığa çıkarabilmek için Sanal Gerçeklik Buluşmalarına aralıksız devam edeceğiz.