Uzmanlık alanım içerisinde yer alan “Sosyal Uygunluk Yönetim Sorumlusu (Social Compliance Responsibility)” ve “Kurumsal Sosyal Uygunluk Denetçisi (Corporate Social Compliance Auditor) ” olarak görev almaktayım. Belgelendirme süreçlerinden en önem arz edenleri de BSCI ve Sedex olup ülkemizde ihracat yapan bir çok firmanın yurt dışı müşterisi tarafından ihracat şartları arasında yer almakla beraber, bu belgeye sahip ihracatçı firmalarında çalıştığı tüm tedarikçilerin ya bu ilkelere uygun hareket etmesi ya da kendilerinin da belgelendirmeyi gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Her ne kadar yaygın olarak Tekstil sektöründe uygulamalara daha sık rastlansa dahi lastik, plastik, metal vb üretiminden hizmet sektörüne kadar ciddi bir çalışma gerektiren, her an güncellenen bu sistemler, çoğu zaman dışarıdan bir uzman aracılığı ile yürütülmesi daha etkin ve verimli sonuçlar vermektedir. Aslında eğer var ise firmalarda bulunan kalite ekipleri ve/veya insan kaynakları birimleri bu işi üstlense bile en azından zorunlu eğitimlere katılmaları (BSCI Platformu ve FTA Akademinin gerçekleştirdiği- Platforma üretici olarak kayıt olduğunuzda otomatik olarak tanımlanacak ve yönlendirecektir) gerekmekle beraber ilk belgelendirmede denetim tecrübesi olan ve sürekli güncellemeleri takip eden bir uzmanla çalışmaları belgelendirme sürecinin hızlanmasını sağlayacaktır. Şimdi gelin hep beraber “Sedex ve BSCI nedir?” inceleyelim.
BSCI NEDİR? BSCI (Business Social Compliance Initiative /İş Sosyal Uygunluk Girişimi )
SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı Nedir?
Business Social Compliance Initiative (BSCI) , BSCI gözetim ve denetim sistemi vasıtasıyla dünya genelindeki üretim yerlerindeki sosyal standartlara yönelik kalıcı iyileştirme sağlanmasını amaçlamakta ve SA 8000 standardını temel almaktadır ve SAI (Social Accountability International) tarafından tanınmaktadır.
Bu standarttaki asıl amaç üretici firmanın birden fazla denetim külfetinden kurtararak Avrupa kriterleri çatısı altında tek bir denetimden geçerek kabul görmesini amaçlar.
SA 8000 standardı daha az süreç tabanlı, daha fazla kuralcı ve sonuç odaklıdır.
SA 8000 üretim sektörü ile daha fazla ilgilidir ve denetimleri ISO 9000 ve ISO 14000’de olduğu gibi sadece süreç yerinde değil, aynı zamanda iş görenler, pay sahipleri ve ilgili diğer taraflar ile görüşmeleri ve çalışma ortamı dışında gerekli olan yerlerin ziyaretlerini de kapsar.
SA 8000 ile ilgili maliyetleri kısaca:
- Belgelendirme denetiminde uygunsuzluk tespit edilirse, bunları ortadan kaldırmak için yapılacak olan düzeltici faaliyetlerin maliyeti
- Denetime hazırlanma maliyeti
- Belgelendirme maliyeti
- Düzeltici ve Önleyici Faaliyetleri (DÖF) başlatma ve uygulamanın maliyetleri olarak sıralanabilir.
Sosyal Sorumluluk nedir? Denetimini Kim Yapar?
SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı denetimi SAI tarafından akredite edilmiş, bağımsız belgelendirme firmalarınca yapılır. SA 8000 standardına göre akredite olabilmek için belgelendirme firmaları, ISO/IEC Guide 62, SAI Guideline 1 dokümanlarındaki maddeleri karşılamak zorundadırlar.
Özetle
BSCI denetimi tüm tedarikçilerinin ve belirlenen taşeronların merkez şirketine olan çalışma etiğine ve kalite sistemine bağlılığını gösteriyor.
BSCI denetiminden geçen şirketler bsci veritabanını kontrol ederek denetim sonuçlarına ulaşabilirler. Bsci tedarikçileri; denetimlerini tamamladıktan sonra etik önlemleri aldığını çalışma koşulları ve etik denetim prosedürlerini ve kalite sistemini geliştirmeyi hedefler.
Bsci denetimlerini takiben SA 8000 sertifikasyon sürecine geçilir. İşletmelerin yalnız kendilerinin standarda uymaları yeterli olmayıp, birlikte çalıştıkları üretici, tedarikçi, taşeron işletmelerin de uyması gerekmektedir.
-
- Ortam Ölçümleri: İşletmenin çalışanları işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili risklerin uzun ve kısa dönemde en aza indirilmesi için çalışmaların ve ortam ölçümlerin kontrol edilerek güvenli bir çalışma ortamı sağlaması için test ve kontrollerini düzenli olarak yapmak zorundadır.
-
- Ücret: Ücretler en azından ülkenin asgari ücret seviyesinde ve personelin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar olmak zorundadır.
-
- Çalışma saatleri: Çalışanlar haftalık 45 saatten fazla çalıştırılamaz ve fazla mesailer, haftalık 12 saati geçemez.
-
- Disiplin Uygulamaları: Şirket fiziksel zorbalık, zihinsel ya da bedensel baskı ve sözlü taciz içeren davranışlar içine girmeyecek ve girilmesine destek vermeyecektir.
-
- Ayrımcılık: İşletme çalışanları işe girişte, ücret almada, eğitimde, terfide, işten çıkarmada ya da emeklilikte hiçbir konuda ayrımcılık yapılmayacaktır.
-
- Toplu Sözleşme Hakkı ve Örgütlenme Özgürlüğü: Çalışanlar sendika kurma, sendikaya katılma ve toplu pazarlık hakkı hiçbir şekilde engellenemez.
-
- Yönetim Sistemleri: Üst yönetim firmanın standardın gerekliliklerine uygunluğundan sorumludur.
-
- Zorla çalıştırma: iş yerinde kişi zorla iş gören çalıştıramaz veya iş görenlerin, kimliklerini ya da belli bir işletmeye bırakmalarını isteyemez.
- Çocuk İşçi (iş gören) : 15 yaşın altında çocuk çalışan çalıştırılamaz. Bu yaşın üzerindeki çocuk çalışan eğer okula da devam ediyorsa, iş için harcayacağı toplam zaman, günde (iş+okul+ulaşım dahil) 10 saati geçemez.
- Yangın ekipman listesi, Acil Durum Eylem Planı Tatbikatı ,Risk Analizi.
- İş ekipmanları Periyodik Kontrolleri: İşletmede kullanılan makine ekipmanın periyodik kontrolleri yapılmadır. İş yerinde elektrik topraklama uygunluk raporu da bu kapsamda olacaktır. ( Forklift, caraskal, vinç, basınçlı kazanlar, kompresörler, transpalet v.s ).
Audit ne demek ?
(Audit Raporu)Denetim raporu anlamına gelmektedir. İç denetimler tarafından uygunluk, performans, finansal, bilgi teknolojisi ve kalite sistemi faaliyetleri konusunda düzenlenen ve denetim çalışması sonucunda son görüşün açıklandığı rapordur. Denetçi uygunsuzluk nedenlerini raporunda madde sırasıyla açıkça belirtir. Denetim raporları, belirlenen raporlama standartlarına uygun, yeterli kanıtlara dayalı ve tutarlı olarak düzenlenir. Denetim raporunda asgari olarak denetimin amacı, kapsamı ve sonuçlarına yer verilir (İç Denetçilerin Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik / Kamu İç Denetim Raporlama Standartları).
Görüş ve Önerileriniz İçin :
aysemece@gmail.com
1 Comment